ХИНОКИ / HINOKI /

НАЧИН НА ДОБИВАНЕ : oт дървесината на дървото Chamaecyparis obtusa посредством парна дестилация.

ОСНОВНИ СВОЙСТВА : антибактериално, антисептично, антибиотично, антиасматично, инсектицидно, антипролиферативно / предотвратява нарастване броя на клетките посредством делене/, противовъзпалително

СЪЧЕТАВА СЕ ДОБРЕ СЪС :  бергамот, кипарис, лимон, сандалово дърво, тамян

ПРИЛОЖЕНИЕ :

 • Мускулни спазми и схващания – прилага се локално върху засегнатата зона, разредено с базово масло с цел да ускори кръвообращението.
 • Асма, въздушно преносими алергени – използва се локално, разредено с базово масло под носа или се използва в дифузер или се инхалира от дланите на ръцете.
 • Респираторни инфекции, имуностимулант – използва се локално, разредено с базово масло върху гърдите или ароматично чрез инхалация от дланите на ръцете или в дифузер.
 • Растеж на косата , ограничаване и предотвратяване на косопад – прилага се локално върху скалпа под формата на маска за коса – 6 капки се добавят към 1 суп. л. базово масло / кокосово или жожоба / и се втрива 1 – 2 часа преди рутинната грижа за косата. Въздейства посредством увеличаване синтеза на колаген и еластин от кожата на главата.
 • Акне, бактериални инфекции по кожата – 2 капки се разреждат с 1 ч. л. базово масло и се прилагат локално върху засегнатата зона.
 • Безсъние, безпокойство – използва се ароматично в дифузер или се инхалира от дланите на ръцете.
 • Порязване, драскотини, неголеми рани – 1 – 2 капки се прилагат върху засегнатата зона. Действа като антисептик.
 • Алцхаймер – използва се ароматично в дифузер или се инхалира от дланите на ръцете. Начални изследвания.
 • Репелент – 1 – 2 капки се накапват върху памучна топка и се поставят на различни места в помещението или се използва в дифузер или се прилага локално , разредено с базово масло по откритите части на тялото.
 • Натурален дезодорант – прилагат се локално 1 – 2 капки по обичайните за поставяне на парфюм места.
 • Емоционален баланс – използва се ароматично или локално за да успокои и центрира ума. Повишава усещането за духовна осъзнатост.

ВАЖНО :  да не се приема вътрешно.

ИНТЕРЕСНО :  в Япония го наричат свещено дърво. Широко използвано от древността в народната медицина на Япония, Корея и Тайван. Отново добива популярност след 2008 г., когато е включено като съставка в мъжкия парфюм Монокъл сент уан: Хиноки.

ИЗТОЧНИЦИ : за желаещите по подробно да се запознаят със свойствата на етеричното масло от копайба, споделям моите източници :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6200960/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4879247/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3936176/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6063440/

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *