ФРАКЦИОННО КОКОСОВО МАСЛО / FRACTIONATED COCONUT OIL /


НАЧИН НА ДОБИВАНЕ : oт бялата месеста част на плода  нa дъpвoтo Cocos nucifera посредством фракциониране.

ОСНОВНИ ПРЕДИМСТВА: практически неограничена по време трайност, по – лека текстура, по-ниска масленост, не запушва порите на кожата, няма цвят и миризма, засилва абсорбацията на етеричните масла

СЪЧЕТАВА СЕ ДОБРЕ С : всички етерични масла

ПРИЛОЖЕНИЕ :

 • Универсално базово масло – за разреждане на етерични масла, които следва да се употребяват разредени и за разреждане на кое да е етерично масло с цел допълнително предпазване от реакция, когато се прилагат върху хора с чувствителна кожа, деца, по- възрастни хора.
 • Омекотяване и хидратиране на кожата – добавя се самостоятелно или в комбинация с желаното етерично масло към топла вана или се използва вместо лосион след баня, като се смесва с желаните етерични масла и се втрива в кожата на тялото.
 • Масажи –използва се като масажно масло самостоятелно или в комбинация с етерични масла.
 • Маска за коса – преди рутинната процедура по измиване на косата се смесват по 1 капка лавандула, лимон и див портокал с 1 супена лъжица фракционно кокосово масло, втрива се в скалпа, поставя се шапка за баня и престоява 20 минути.
 • За блестяща коса – 3 – 4 капки самостоятелно или с добавена 1 капка сандалово дърво или 1 капка гераниум се разнасят по дължината на косата.
 • За премахване на грим – памучният тампон за премахване на грим се накапва с 3 – 4 капки .
 • Грижа за ноктите – втрива се в сухите кутикули на ноктите .
 • Грижа за краката – 1 супена лъжица масло се смесва с 2 капки лавандула и се втрива с масаж по петите и ходилата.
 • Ароматизиране на малки помещения / килер, баня, тоалетна / – 20 мл. масло се комбинират с 10 капки етерично масло по желание в стъклено шише. Поставят се пръчици за ароматизиране. Необходими са 24 часа за напояване на пръчиците с маслото. През няколко дена се обръщат.
 • Почистване на мебели и изделия от лицева и изкуствена кожа – накапва се върху чиста памучна кърпа и внимателно се изтърква зацапаната повърхност.
 • Препарат за почистване на дървени повърхности и мебели –  20 мл. ФКМ , 50 мл. дестилирана вода и 10 капки етерично масло от лимон се смесват в стъклена спрей бутилка, разбива се добре, пръска се върху микрофибърна кърпа и повърхностите се почистват.
 • Почистване на следи от маслени пастели – накапва се върху петното, оставя се да престои 10 минути, след което се почиства.

 

ВАЖНО : Фракционното кокосово масло, за разлика от екстра върджин кокосово масло има само локална употреба.

 ИНТЕРЕСНО : фракционното кокосово масло е резултат от нехимичния процес фракциониране, при който се премахват дългите вериги мастни киселини / триглицериди/ . В резултат се получава масло, което не се втвърдява на стайна температура, по-лесно се смесва с етеричните масла, по-бързо попива и не оставя мазни следи. Поради увеличеното процентно съдържание на капринова и каприлова киселина вследствие на този процес, се увеличава и здравословния ефект върху кожата.

 ИЗТОЧНИЦИ : за желаещите по подробно да се запознаят със свойствата на фракционното кокосово масло, споделям моите източници :

https://www.doterra.com/US/en/brochures-magazines-doterra-living-15-uses-for-doterra-fractionated-coconut-oil

https://www.organicfacts.net/health-benefits/oils/fractionated-coconut-oil.html

https://www.healthyandnaturalworld.com/what-is-fractionated-coconut-how-to-use/

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *